Click here for the English Version of this blog!

vineri, 1 aprilie 2011

Tranzitii infinite cu ajutorul Gradient Wipe- Tutorial

Scriu acest tutorial cu scopu de a va arata cum puteti creea tranzitii din cele mai interesante folosindu-va de un efect numit Gradinet Wipe. Desi eu va voi arata un singur exemplu, acesta poate reprezenta un punct de plecare in documentarea voastra mai departe. Pe net sunt convins ca se gasesc sute de exemple, eu am fost inspirat doar de unul si am decis sa scriu.

Acesta este exemplul pe care il vom reproduce in urmatoarele randuri:


Sa-i dam drumu la treaba!


1. Creati o compozitie noua si numiti-o Gradient Wipe. Shortcutul este CTRL + N.

Incepem prin a creea un New Solid. Pentru asta folosim shortcut-ul CTRL + Y si alegem culoarea gri, de preferat sa puneti valoarea de 50 la R G B pentru a iesi un gri curat. E important ca culorile sa fie alb si negru pentru ca altfel gradient wipe-ul nu le va recunoaste. Pentru exemplul nostru nu va fi necesar pentru ca vom aplica Fractal Noise dar e bine de stiut pe viitor.


2. Cu layerul selectat, mergem la Effect - Noise & Grain si alegem efectul Fractal Noise. De aici vom controla practic cum va arata in final tranzitia noastra. Sunt infinit metode de a crea o tranzitie de aici, eu va voi arata doar una pe care sa o luati ca model.

Pentru moment vom da Pre-Compose la layerul creat si-l vom numi Gradient. Alegem "Move all attributes into the new composition", in felul acesta toate modificarile vor putea fi preluate de catre gradientul pe care-l vom aplica mai tarziu. Facem layerul invizibil prin apasarea ochiului din dreptul acestuia.


3. Inseram in timeline doua secvente video. Eu am selectat doua secvente cu oameni, le veti avea si voi la download in linkul de la sfarsitul articolului. Ar trebui asezate in felul urmator:

Pe primul layer numit "Afara Metrou" vom aplica gradientul. Pentru asta selectam layerul,  mergem la Effect- Transitions- Gradient Wipe. De la optiunea "Gradient Layer" vom alege layerul nostru gri precomposed "Gradient" creat in pasul 1.

Pasul urmator este sa mergem la inceputul secventei "Afara Metrou" si sa cream un keyframe pentru Transition Completition iar peste cateva frameuri (dupa preferinta) mai cream unul la fel. Ca sa vedeti keyframe-urile create apasati tasta U. Pana acum ar trebui sa obtineti ceva in felul urmator:


4. In momentul de fata nimic nu s-a schimbat in compozitie. Pentru a obtine acea tranzitie ca in video trebuie sa selectati primul keyframe creat si sa ii dati valoarea de 100. Dati un RAM Preview apasand tasta 0 sa observati schimbarile.

Pentru a face marginile tranzitiei mai fine, mai soft mergem la Transition Softness si vom alege valoarea de 8. Ar trebui sa obtineti ceva asemanator ca in poza de mai jos.

5. Acum ca tranzitia este pregatita, putem modifica gradientul dand dublu click pe layerul Precompose "Gradient", selectam Layerul Gri si mergem la Effect Controls.

Sunt sute de combinatii pe care putem sa le facem. Pentru cazul de fata trebuie sa modificati urmatoarele (vezi poza). Eu am animat si Offset Turbulence pentru putina miscare.


6. In project files pe care-l veti gasi la sfarsitul tutorialului aveti o poza care se numeste "swirling_beams_of_light.jpg". O inserati in After Effects, apoi creati o noua compozitie apucand poza si plasand-o peste butonul de Create New Composition ca in poza alaturata:


Selectati poza si mergeti la Effect- Color Correction - Tint. Poza a devenit alb negru si buna de folosit. Pentru a-i da o dinamica tranzitiei eu am ales sa creez o miscare prin rotirea si marirea pozei. Pentru asta trebuie sa selectati Layerul - apasati R si S. Creati Keyframe-uri ca in poza de mai jos cu valorile pe care le doriti:

7. Mergeti la compozitia Gradient Wipe si adaugati compozitia numita "swirling_beams_of_light" adica poza creata la pasu 7.

8. Selectati secventa "Afara Metrou" si apasati CTRL + D ca sa o duplicati.
Dupa ce ati duplicat-o plasati-o putin in fata celuilalt "Afara Metrou" Ar trebui sa aveti ceva de genu:


9. Pe Afara Metrou 2 vom aplica urmatoarele efecte:

  • Gradient Wipe - acest efect exista deja. Trebuie doar sa modificati Gradient Layer si sa alegeti ""swirling_beams_of_light"
  • Curves si Levels. Aceea nuanta aurie se obtine prin modificarea acestor doua efecte. Selectati urmatoarele valori din poze:


Curves:

levels:

10. Pasul final. Creati keyframe pentru Curves si Levels in aceiasi timpi cu Gradient Wipe-ul. Trebuie sa aveti deci 2 keyframe-uri. Pentru Curves creati keyframe la "Curves" iar la Levels la "Histogram". Mergeti la ultimul keyframe si resetati valorile prin apasarea butonului Reset atat la Levels cat si la Curves.

Ca efectul de gold sa nu se stinga prea repede puteti copia primul keyframe de la cele 2 efecte de culoare si sa le puneti undeva pe la mijlocul intervalului dintre cele 2 keyframeuri ca in poza de mai jos:



Important este sa va plasati gradientele (poza + layerul gri) la inceputul tranzitiei pentru ca acolo se desfasoara miscarea din ele) altfel am avea o tranzitie statica.

Apasati pe 0 pentru RAM Preview si ar trebui ca animatia sa fie gata.

Daca nu ati inteles ceva si aveti intrebari, va stau la dispozitie!

Downloadati de aici poza + cele 2 secvente cu oamenii cat si proiectul:

http://www.damp.ro/fisiere/gradient-wipe-tutorial-rar/245549/pyJvMfTcEWs7neZ3

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu